Keskiviikko, Marraskuu 8, 2017, 19:13

Historic-ralleista Suomeen kuusi EM-mitalia

 

Suomalaiset historic-rallikuljettajat nappasivat tämän vuoden EM-sarjasta henkilökohtaisella puolella viisi mitalia ja lisäksi tiimien välisessä kilpailussa tuli hopeaa. Euroopan mestaruuteen ei valitettavasti tänä vuonna ylletty, mutta neljä EM-hopeaa ja yksi EM-pronssi ovat hyvä saldo. Ville Silvasti ja Pentti Veikkanen kuljettajien puolelta sekä Enni Mälkönen ja Timo Jaakkola kartanlukijoista ovat hopealla. Sverre Norrgård joutuu Saksan ylivoimaisesta kategoriavoitostaan huolimatta tyytymään pronssiseen EM-mitaliin.

Saksassa ajettuun Lausitz Rallyeen sekä Pentti Veikkanen että Sverre Norrgård lähtivät jahtaamaan parannusta pistetilanteeseen. Veikkanen oli pisteissä toisena vain kolmen pisteen päässä italialaisesta Maurizio Pagellasta, joka ei Saksan kisaan osallistunut.  Norrgård oli myös kolmen pisteen päässä toisena olevasta italialaisesta Carlo Fioritosta. Kumpikin joutui pettymään.

Veikkasella huonoa tuuria

Kategoriassa 3 Porsche 911 SC:llä ajavalle Veikkaselle oli tärkeää voittaa ja jättää pahin kilpakumppaninsa Lucio Da Zanche taakse, mikä näytti ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen hyvin toteutuvankin.

”Kisa lähti hyvin käyntiin, kun heti olimme noin 16 sekuntia Da Zanchea nopeampia”, kertoi Veikkanen.

Kakkoserikoiskokeella Da Zanche sortui rajuun ulosajoon ja keskeytti, joten Veikkaselle avautui helppo mahdollisuus euroopanmestaruuden nappaamiseen. Enää ei olisi tarvinnut edes kilpaa ajaa, vaan riittäisi kun varmanpäälle ajaa maaliin.

”Toisen päivän ensimmäisellä pätkällä ilmeisesti kytkinakseli petti, ja me jäimme tien varteen. Peli oli siinä. Tällaista vikaa ei meillä ole koskaan ennen ollutkaan. Tämä on vain hyväksyttävä. Sen verran olemme näitä ralleja vuosien aikana ajaneet, että näihin oppii jo suhtautumaan”, jutteli Veikkanen ja ainakin puhelimessa kuulosti rauhalliselta.

Pistetilanteeseen ei siis Saksan kisassa tullut muutoksia. Maurizio Pagella on euroopanmestari. Veikkanen ottaa hopeaa ja italialainen Mirko Acconciaioco pronssia. Kartanlukijoiden puolella Veikkasen kartanlukija Timo Jaakkola on myös hopeamitalisti.

Muita suomalaisia kategorian 2 pistetaulukossa ovat viimevuotinen euroopanmestari, kaksi kisaa tänä vuonna ajanut Esa Peltonen (6:s) sekä Jukka Aromaa (10:s).

Norrgård manasi huonoja teitä

Kategoriassa 1 Sverre Norrgård teki vakuuttavaa työtä. Aivan ylivoimaiseen luokka- ja kategoriavoittoon ajanut Norrgård jo etukäteen uumoilikin, että sorarallissa vauhti on muita kovempaa. Vauhti olisi varmaan ollut tätäkin kovempaa, mutta niin Norrgård kuin muuutkin kuljettajat olivat suorastaan tuohtuneita teidän kunnosta.

”Kahteen kertaan historiceilla ja moderneilla autoilla ajettavat erikoiskokeet menivät aivan ruokottomaan kuntoon. Oli paikkoja, joissa pyörät eivät spoorin pohjaan osuneet lainkaan, vaan auto liukui pohjan varassa eteenpäin. Vaurioita tuli kaikkiin autoihin valtavasti, BMW:mme pyörät osoittavat jokainen eri suuntaan. Ei ollut tässä touhussa mitään järkeä. FIA:n hemmoillekin asiaa protestoitiin, toivottavasti noteeraavat”, tilitti Norrgård.

Valitettavasti vain Norrgårdin ja Carlo Fioriton väliin ei kiilannut kuin turkulainen Pekka Anttalainen, joten Fiorito pysyi kolmannen sijan myötä EM-hopeamitalissa kiinni. Kolmen pisteen erolla Norrgård jäi EM-pronssille. Euroopan mestariksi ajoi Antonio Parisi, joka ei sarjan kahdessa viimeisessä osakilpailussakaan enää ollut mukana.

Norrgårdille nuotteja Saksassa luki Jouni Saarijärvi. Vakiokartturi Enni Mälkönen oli jo EM-hopean varmistanut ennen Saksan kisaa.

”Enni olisi ilman muuta halunnut olla mukana Saksassakin, mutta jatko-opiskeluun tarvittavat sisäänpääsykokeet osuivat samalle viikolle. Jouni paikkasi hienosti tilanteen”, kehui Norrgård.

Suomalaisista Elias Kivitila on kategorian 1 pistetaulukossa neljäs ja Pekka Anttalainen viides. Karttureiden puolella Timo Tuominen on neljäs ja Antti Hietaniemi viides.

Ville Silvastillekin EM-hopeaa

Kategoriassa 2 Ville Silvasti nappasi EM-hopeaa. Silvastin tilannetta hieman helpotti se, kun kolmantena pisteissä ollut Lucio Da Zanche siirtyi sarjan kahteen viimeiseen osakisaan kategoriaan 3. Tiukalle Da Zanchen pronssimitalin saanti menikin, sillä unkarilainen Laszlo Mekler jäi vain pisteen päähän ajettuaan kakkoseksi Saksassa. Voitto olisi tuonut Meklerille pronssin.

Kategorian mestariksi ajoi vakuuttavasti ranskalainen Erik Comas Lancia Stratoksella. Muita suomalaisia tämän kategorian kunniataulussa ovat Joose Kojo (8:s), Lauri Heikkilä (13:s) sekä Jari Hyvärinen (14:s). Kartanlukijoiden pistetaulukosta löytyvät Jonne Halttunen (4:s), Janne Mäntylä (6:s) ja Risto Hyvärinen (13:s).

Kategoriassa 4 Matti J. Tarvainen edusti suomalaisia osallistumalla vain Lahden EM-ralliin. Loppupisteissä Tarvainen on 9:s.

Tiimien välisessä kisassa Historic Rally Club Finlandin joukkue lisäsi Saksassa pistesaldoa 29 pisteellä. HRCF oli koko kauden selkeästi kärkikaksikossa. Pistesaldo voittajaan Rododendri Historic Rally Teamiin kaventui Saksan kisassa. Kolmanneksi jäänyt Zenith El Primero Stratos Team hävisi suomalaisille 56 pistettä.

Sarjan ulkopuolisia suomalaisia

EM-pisteitä halajavien on ilmoittauduttava sarjaan kevään ja kesän aikana. Saksassa EM-sarjan ulkopuolella ajavista Jari Latvala Toyota Celica GT-4:lla johti Lausitz Rallia aina viimeiselle erikoiskokeelle asti. Eroa kakkosena olleeseen Holger Knöbeliin oli kertynyt jo noin viisi ja puoli minuuttia. Moottoririkko kuitenkin jätti Latvalan ja kartturi Kari Mustalahden tien poskeen, minkä jälkeen Knöbel Volvo 242:llaan nappasi voiton noin puolentoista minuutin turvin ennen Escort BDA:lla ajavaa Thomas Schulzia.

Heikki Viljanen oli Audi quattro A2:lla paras suomalainen sijoittuen kisassa neljänneksi Antti Pellisen kanssa. Puolisen minuuttia Viljaselle hävisi pari Teemu Koivisto–Pasi Kahelin. Mika Turkki yhdessä Asko Sairasen kanssa keskeyttivät ensimmäisenä päivänä neljännelle erikoiskokeelle kardaaniristikon rikkoutumisen vuoksi.

EM-rallien lopullinen pistetilanne löytyy tästä linkistä:
http://www.tenab.net/rafu/emhistoric.htm

-KK


Historic Rally Club Finland ry, Copyright (c)2017, All Rights Reserved.
Osumalaskuri: 2712041