Uutiset

Keskiviikko, Syyskuu 16, 2020, 08:23

Hartolan ympäristössä Heinolan UA:n isännöimä Jari-Pekka Ralli tuli täydentämään koronaepidemian kutistamaan sarjaa ja päättää nyt kauden. Mikä parasta, taistelut mestaruuksista – ja muista mitaleista – näyttävän olevan mielenkiintoisesti avoinna.

Tälle kaudelle pistelaskuun tuli uudistus, kun kilpailijat saavat myös osallistumispisteitä; yksi ensimmäisestä, kaksi lisää toisesta ja kolme lisää kolmannesta ajetusta osakisasta. Sääntöjen mukaan kilpailijoiden loppupisteisiin lasketaan ajetut kisat miinus yksi: tänä vuonna siis kolmen osakisan pisteet. Myös osallistumispisteitä kilpailijat saavat samaan tapaan maksimissaan kolmesta kisasta, yhteensä siis kuusi pistettä.

Osanottajamäärälläkin merkitystä

Ykkösryhmässä on neljä mitalistiehdokasta. Päijät-Hämeen UA:n pari Sami Jaakkola–Jasmin Hannunen luokassa 3 ovat pistejohdossa ennen päätöskisaa. Kakkosena olevalla jämsäläisparilla Risto Tiinus–Tuomas Töyry luokassa 2 on mahdollisuus nousta tasapisteisiin Jaakkolan kanssa, sillä Kokkolassa miehet keskeyttivät.  

Kolmantena pistetaulukossa on HRCF:n Onni Mustapuro, joka ajaa luokassa 4, neljäntenä oleva pari Panu ja Eemil Pitkänen ajaa samassa luokassa. Luokkavoitosta saa siis 11 pistettä. Näyttää vahvasti siltä, että kumpi tästä kaksikosta luokan voittaa, voittaa myös ykkösryhmän mestaruuden. Tasapisteisiin mahdollisesti päätyvät Jaakkola ja Tiinus, jolloin vahvin ehdokas hopeamitaliin on Jaakkola.

Ikäkategoriassa Historic ->69 kohti mestaruutta näyttää vahvasti olevan menossa Alavuden Jari Valtaala. Tasapisteisiin Valtaalan kanssa, kolme osakilpailuvoittoa pistein 39, on ajanut myös Jari Ohrankämmen, mutta osanottajamäärä on Valtaalan luokassa suurempi. Hopeamitalista Ohrankämmenen kanssa taistelee vielä NHD-pari Martti Sarasto-Pasi Someroja. Mikäli Sarasto voittaa luokkansa Heinolassa, hän nousee tasapisteisiin Valtaalan ja Ohrankämmenen kanssa. Sarasto ohittaa osanottajamääriä verrattaessa Ohrankämmenen. Tämä edellyttää, että luokassa 7 starttaa useampi kuin kaksi autokuntaa.

Ikäkategorian Historic ->75 spekulaatiot on nyt hyvä jättää sikseen, niin monta eri vaihtoehtoa on olemassa. Viisainta lienee mainita vain, että neljällä kuljettajaparilla; Tampereen Toni Sinkkonen-Arto Saarilahti, EPUA:n Pasi Männistö-Jari Perttu, Kiuruveden Niko ja Marko Allinen sekä Urjalan Kari Loppi-Niina Mönkö, on mahdollisuudet mitaleihin. Se on kuitenkin varmaa, että yksi näistä neljästä jää mitalikolmikon ulkopuolelle. Todella mielenkiintoinen tilanne ennen päätöskisaa.

Kategorian Historic ->81 mestari lienee Akaan MM:n Jani Salmi–Mikko Kortesuo luokassa 14, joka luokkansa voittaessaan näyttäisi nousevan kahdella pisteellä johtoon. Mikäli sijoittuu kakkoseksi, Salmi jää tasapisteisiin Keijo Hållfastin sekä Janne Lindbergin kanssa mutta nousee osanottajamäärävertailussa ohi heidän.

Lindberg on ajanut kovia tuloksia myös kilpailun nopeimman historic-kuljettajan tittelistä kilpailtaessa, mutta on luokassaan ollut kolmessa edellisessä kisassa luokan ainoa osanottaja. Heinolan kisaan luokkaan on ilmoittautunut myös Kai Bruun, joten voittaessaan Lindberg saa 11 pistettä. Kolmella pistetaulukon kärjessä olevalla olisi pisteet siis tasan, ja valitettavasti Lindberg ”kärsii” pahiten. Osanottajamäärävertailu pudottaa Lindbergin kolmanneksi.

Jos ikäkategoriassa Historic ->90 sekä Sami Tuominen (lk 17) että Esa Lindroos (lk 16) voittavat kumpikin luokkansa, he päätyvät tasapisteisiin kolmella osakilpailuvoitollaan. Osanottajamäärävertailu kallistaisi tilanteen Tuomisen hyväksi. Jos jompikumpi jää luokassaan kakkoseksi, mestaruus menee toiselle. Luokassa 17 Arttu Karttusella ei valitettavasti luokkavoittokaan tuo mestaruutta, mutta mitalin kuitenkin.

Nuottisarjassa 16 autokuntaa

Nuottisarjassa pistetaulukon neljä parasta on ajanut toistaiseksi kolme osakilpailua. Heikki Westerlundilla luokassa 22 on Heinolan kisassa voittaessaan kolme luokkavoittoa, yksi enemmän kuin muilla. Osanottajia luokassa on tällä kertaa reippaasti enemmän kuin muissa osakisoissa, joten vastustajia/haastajia tällä kertaa löytyy. Mestaruuteen tarvittaneen luokkavoitto, neljän joukkoon jääminen pitänee vielä mitalistien joukossa.

Tasanopeusluokassa piste-erot ovat pieniä. Jo kaksi osakisaa voittanut pari Kari Kuosmanen–Tomi Auersalmi on asettanut tavoitteekseen mestaruuden, mihin hän yltäneekin, mikäli on Heinolan kisassa kolmen joukossa. Pistekakkoset Eugen ja Ritva Damstedt ovat Kuosmasen lisäksi napanneet osakisavoiton, mutta olleet myös neljäs ja yhdeksäs. Pistetaulukon ykköspari Eero ja Eetu Juutilainen on ollut kahdesti toinen ja kerran kolmas, mutta pystyy kasvattamaan pistepottiaan vain kolmella pisteellä.

Ja kun kerran ralli on rallia, myös tasanopeusluokassa, mitä vain voi tapahtua, myös Jari-Pekka Rallissa. Muutama keskeytys tai kisasta poisjääntikin romuttavat totaalisesti nämä spekulaatiot, joten suhtautukaapa näihin spekulaatioihin rennosti. Näyttää ainakin olevan mielenkiintoinen kisa tulossa!
-kk

 


Historic Rally Club Finland ry, Copyright (c)2017, All Rights Reserved.
Osumalaskuri: 3490042