Uutiset

Sunnuntai, Tammikuu 13, 2019, 20:12

Vantaan Pelastuslaitoksen autokorjaamopuolta pyörittävä hyvinkääläinen Harri Könönen Mazda 323 GTX:llä oli sunnuntaina Nastolan Hokkarassa historic-luokkien nopein kuljettaja. Rantasalmella Könönen joutui taipumaan Päijät-Hämeen UA:n Kari Haapalaisen Kuplalle, mikä näytti miestä hieman kismittävän vielä ennen Top Building -rallisprint-kisan toista kierrosta.

Liekö Könönen saanut tästä lisää taistelutahtoa. Nastolassa tilanne kääntyi päinvastaiseksi, kun Könönen tykitti hisse-porukan nopeimman ajan heti ensimmäisellä yrittämällä.
– Ekalla kierroksella ongelmana oli edellä lähteneen Mersun ilmaan nostattama lumipöly, mikä hieman haittasi menemistä. Toisella kiekalla aika parani noin 1,5 sekuntia, joten olen tietenkin tähän päivään tyytyväinen, myönsi Könönen, joka kertoi Mazdansa olevan edesmenneen rallilegenda Mikael ”Mikko” Sundströmin aikanaan rakentama.

Yllättäin talvi iski Lahden ympäristöön, Nastolan sprint-alueella pakkasta oli kisan alkaessa –16 astetta. Päinvastaiseen suuntaan kuin viime vuonna ajettu rata oli noin 4,1 kilometrin mittainen. Jos sopi Rantasalmen rata takatuuppari-Kuplalle, näytti Nastolan rata maistuneen hyvin Mazdalle. Haapalainen jäi 3,22 sekunnin päähän kakkoseksi. 

Viikko sitten Kari Haapalaisen Kuplassa oli sylinteriongelmia, minkä mies oli saanut helposti korjattua ennen Lahden kisaa. Rata ei Haapalaisen mielestä ollut edellisen kisan tapaan Kuplalle sopiva, mutta mies myös myönsi, ettei ajokaan oikein onnistunut.
– Otin ihan turhan varovasti ekalla kierroksella. Lumipöly haittasi kaikkia, minuakin, mutta auto kuitenkin pelasi ja olin siihen tyytyväinen, kertoi Haapalainen, joka lähti tosissaan aikaansa parantamaan toiselle kierrokselle.

Eihän se kuitenkaan sitten mennyt kuin ”strömsöössä”. Tällä kertaa ongelma ei ollut järin kaksinen, mutta pisti miehen mietteliääksi.
– Kaasuvaijeri meni poikki noin 1,5 km lähdöstä. Se oli kuin sivuleikkurilla katkaistu. Ihan mystinen juttu, mutta en kai nyt sentään uskalla mistään sabotaasistakaan puhua. Mihinkään vaijeri ei ole voinut hankautuakaan ja se oli ihan kunnolla näkyvissä siitä kohtaa. Outoa!

Nyt oli Haapalaisen vuoro hävitä reilulla kolmella sekunnilla. Ensimmäisen kierroksen aika piti loppuun saakka, mikä toi luokkavoiton ja maksimipisteet. Positiivista on kuulemma sekin, ettei kaasuvaijerin uusiminen vie kovin kauaa.
– Olen viime aikoina saanut viettää niin paljon kellarissa autoa rakentamassa, ettei naisväkeäkään ole ehtinyt taloon etsiä. Jos nyt jäisi siihen aikaa, kun on noin pikku juttu korjattavana, paljasti Haapalainen.

Espoon Motorsport Clubin Tommi Hannuksela on viime aikoina ajanut harvakseltaan hisse-kisoja. Jukka Viitasalolta hankitulla Escort RS:llä Hannuksela hävisi Haapalaisen kakkossijalle 0,44 sekuntia ja neljänneksi sijoittunut Teiskon UA:n Joni Mäkelä jäi taakse pienimmällä mahdollisella erolla, nimittäin 0,01 sekunnilla.

Voittajat Lahden UA:n Top Building -rallisprintin historic-luokissa: Markku Taipale, lk 1; Niko Allinen lk 2; Kari Haapalainen lk 3; Tommi Hannuksela lk 4 ja Harri Könönen lk 5.

Pistetilanne kahden osakisan jälkeen:
1. Markku Taipale HRCF, Kari Haapalainen Päij-HUA, Harri Könönen HyUA; 22 pistettä
4. Niko Allinen KiuUA 20 pistettä
5. Hannu Kärkkäinen HeiUA 17 pistettä
6. Marco Pöytälaakso VesUA, Matti J. Tarvainen OriUA 16 pistettä
8. Vesa Rissanen PiekUA, Tommi Hannuksela EMSC 11 pistettä
10. Jari Ohrankämmen HRCF, Antti Manninen OriUA, Esa Vahvaselkä HAU, Joni Mäkelä TeisUA, Timo Savenius HRCF, Pekka Salenius HRCF, Samuli Mustonen ScPalas, Altti Anttonen MäntsMK 9 pistettä


Historic Rally Club Finland ry, Copyright (c)2017, All Rights Reserved.
Osumalaskuri: 1863267